Lèxic

Si consultam el diccionari de la kealingua, notarem que hi ha una diferència entre la quantitat d’adjectius i substantius que hi apareixen. Hi trobam més substantius que adjectius, d’acord amb l’Universal 1988 de Rara & Universals Archive (Plank & Filiminova, 2000), a causa de com han evolucionat les paraules amb el temps, en alguns idiomes és més comú afegir noves paraules que funcionin com a noms en lloc de noves paraules que funcionin com a adjectius. Això es deu a la naturalesa més estable dels noms en comparació amb els adjectius.


El lèxic de la nostra llengua ha estat configurat mitjançant la incorporació dels següents elements fonètics i consonàntics:

  • Inclou les vocals a, e, i, o, u.

  • Inclou les consonants b, d, g, k, l, m, n, p, r, s, t.

    • Conté les nasals m, n.

    • Conté les líquides l, r.


Per crear les paraules, hem fet servir el següent patró: [C/[PL]^dl^tl]V(N)([C/[PL]^dl^tl]V)CV: 

[C/[PL] vol dir que la paraula pot començar o bé per una consonant, o bé per la combinació de dues consonants, una oclusiva i l’altra líquida. A continuació hi trobam [^dl^tl], que vol dir que aquesta combinació de consonants no pot ser ni dl ni tl. El patró continua amb V(N), que significa que hi ha d'aparèixer una vocal opcionalment seguida per una consonant nasal. Més endavant, veiem ([C/[PL]^dl^tl]V), per tant, hi ha l’opció què aparegui una altra combinació d’una consonant oclusiva i una líquida que no sigui ni dl ni tl i continua amb una vocal, que també és opcional. Finalment, acaba amb un conjunt d’una consonant i una vocal: CV. 


Una vegada s’han creat les paraules fent servir aquests paràmetres, hem afegit un sufix compost per una consonant i una vocal per cada categoria gramatical per aconseguir que aquestes siguin semblants:


Categoria gramatical

Sufix

Adjectiu

-ta

Adverbi

-ta/-to

Preposició

-ta/-sa

Conjunció

-si

Nom

-tu

Nombres

-se

Verb/verb auxiliar/VT

-te


DICCIONARI

A continuació adjuntam l’enllaç al diccionari: 

https://uibes-my.sharepoint.com/:x:/g/personal/ctm611_id_uib_eu/Ee_tIhbby2tEqx2cAGSkcX4BtCq8dYTUSX01OoBWa5QR7g?e=hbxCku 


Comentaris